Blogi: Miten se yrityksen taloudenhoito menee?

Minulla käy usein aloittavia yrittäjiä, joille yritysidea on selkeä mutta talouden hoitaminen ja verotus mietityttää. Siirränkö auton yritykselleni? Miten ennakkovero muodostuu? Mikä YEL?

Näihin kysymyksiin ei ole olemassa yleispätevää vastausta, ja usein yrittäjän tärkeä tukijalka onkin kirjanpitäjä, joka työkseen seuraa kirjanpitolain ja verotuksen muutoksia. Tässä kuitenkin muutama vinkki uteliaille:

  1. Sitä, kannattaako auto siirtää yrityksen nimiin määrittelee pitkälti se, kuinka suuri osuus auton käytöstä on liiketoimintaan liittyvää ajoa – matkat kotoa töihin ja takaisin ovat yksityisajoja.
  2. Ennakkovero taas aloittavan yrittäjän osalta muodostuu omasta arviosta koskien tulevaa liikevaihtoa – eli kannattavuus- ja myyntilaskelmasta.
  3. Mainitsin myös YEL:in. Palkkasuhteessa se on se raha, jonka työnantaja maksaa työntekijän palkan päällisiksi ja joka määrittä mm. sairaus-, työttömyys- tai eläketulojen suuruuden (TYEL). Koska yrittäjä on itse oma työnantajansa, hän maksaa Yrittäjän Eläkevakuutusta, eli YEL:iä. YEL on lakisääteinen mutta maksettavan määrän yrittäjä päättää itse (muista kuitenkin että eläkkeelläkin on kiva saada Oltermannia näkkileivän päälle).
Yritysklinikalla Minna Kylänpää antaa täsmälääkettä asiakkaan yrityskuumeeseen. Kuva viime viikon Yritys2017 messuilta.
Yritysklinikalla Minna Kylänpää antaa täsmälääkettä asiakkaan yrityskuumeeseen. Kuva viime viikon Yritys2017 messuilta.

NUMEROJUMPPAA

Kun hyvääkin yritysideaa ruoditaan, usein löytyy kehitettäviä kohtia tai vastauksia epäselviin kohtiin. Numeroharjoituskin tulee pakosta tehtyä, sillä vain sen avulla selviää millä myyntimäärillä tai kustannuksilla yritystoiminta voi olla kannattavaa.

Pohdin usein asiakkaan kanssa sitä, että on hyvä tietää mikä on oman yrityksen kipuraja – eli kuinka paljon on ”pakko” myydä, jotta saa kulut maksettua ja minkälaisesta myynnistä taas alkaa kertymään kunnollista tuloa.

Novagolla käymme läpi yrittäjyyttä kaikista sen näkökulmista ja palvelumme ovat täysin maksuttomia ja luottamuksellisia. Me emme ole viranomaisia, vaan asiantuntijoita, joiden intohimona on kannattava ja kasvava yrityspohja Länsi-Uudellamaalla.

RYHDYNKÖ YRITTÄJÄKSI?

Kaikki, jotka miettivät oman yrityksen perustamista ovat tervetulleita 21.9.2017 klo 17.30 pidettävään Ryhdynkö yrittäjäksi -iltaan. Mukana on tilitoimistoyrittäjäksi lähtenyt Ilkka Mettomäki, joka kertoo oman yrityksensä alkutaipaleesta. Häneltä voi myös kysellä itseään askarruttavia asioita ja voit varata ajan kahdenkeskeiseen keskusteluun Novagon neuvojan kanssa.

Illan aikana Fennian Nina Brännare kertoo yrityksen vakuutuksista ja Yrittäjä-yhdistykseen kuulumisesta, Luksian Leena Korpela-Tapola kertoo yrittäjyys koulutuksista ja Yrityskummien Markku Ilveskoski yrittäjän kanssakulkijana toimimisesta.

Minä kerron yrittäjyydestä yleensä ja siitä, miten jokainen voi itse parantaa oman yrityksensä kannattavuutta hiomalla mm. tuotteita ja asiakaspalvelua. Yrityksen taloudenhoito taas hoituu järjellä ja hyvien kumppanien avulla.

Ilmoittaudu mukaan!!!! https://www.facebook.com/events/1661463467197810/?acontext=%7B%22ref%22%3A%223%22%2C%22ref_newsfeed_story_type%22%3A%22regular%22%2C%22feed_story_type%22%3A%22117%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D

 

 

Tämän kertainen blogin kirjoittaja on intohimoisesti asiakaskokemukseen suhtautuva

Minna Kylänpää
Novagon yritysneuvoja
Skype: minna.kylanpaa@novago.fi
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/minna-kyl%C3%A4np%C3%A4%C3%A4-827a892/
Twitter: https://twitter.com/minnaspost