Novagon VÄLKE-hankkeen myötä aurinkoenergiaa 15 kotitalouteen ja 4 mikroyritykseen Länsi-Uudellamaalla

Yhteishankinnan tarjouskilpailun voitti Lappeenrantalaisen GreenEnergy Finland Oy jonka sähköjärjestelmät asentaa paikallinen yritys Sähköpalvelu Jari Tuomikoski Lohjalta.

Aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinta, jonka järjesti Novago Yrityskehitys Oy, on osa alueellista HINKU-työtä sekä kaksivuotista Välke-hanketta. Välke on lyhenne sanoista ”Vähähiilisyydestä uutta innovatiivista liiketoimintaa yrityksille ja kunnille”.

Yhteistilaushanke käynnistyi Hangon, Inkoon, Lohjan, Raaseporin ja Siuntion alueilla maaliskuussa 2016. Hankinnan tavoitteena oli saada siihen osallistuville yrityksille ja yksityisasiakkaille ”avaimet käteen”-periaatteella ja kilpailukykyisellä hinnalla aurinkosähköjärjestelmä, jolla vähennetään ostosähkön määrää. Nyt toimitettavien järjestelmien koot ovat 2,6 – 7,28 kWp.

Puolet asennuksista jo tehty

Kuvassa vasemmalta: sähköasentaja Janne Laakko, yhteishankintahankkeen vetäjä, energia-asiantuntija Markku Nordström Novagolta, asentaja Kimmo Ruotsalainen ja isäntä ja kohteen omistaja Jarmo Luomaniemi)
Kuvassa vasemmalta: sähköasentaja Janne Laakko, yhteishankintahankkeen vetäjä, energia-asiantuntija Markku Nordström Novagolta, asentaja Kimmo Ruotsalainen ja isäntä ja kohteen omistaja Jarmo Luomaniemi)

Kaikkien kohteiden asennuskatselmukset on suoritettu ja järjestelmistä on yli puolet jo asennettu ja otettu käyttöön. GreenEnergy Finland käyttää paikallista asennuspalvelua ja tilasi asennukset saukkolalaiselta Sähköpalvelu Jari Tuomikoski Oy:ltä sekä lohjalaiselta T:mi Sähköpalvelu Laakolta.

Yksi valmistuneista kohteista on karjalohjalaisen Jarmo Luomaniemen 18 paneelin eli 4,62 kWp:n tehoinen GEF-aurinkosähköjärjestelmä.

Yrityksetkin ovat mukana

Heli Kurimon artikkeli Länsi-Uusimaa -lehdessä 28.7.2016 kertoo miten Ismo Eerikkilän mikroyrityksen varaston katolle asennettiin aurinkopaneelit. Sähköä kuluu taloudessa noin 32 000 kWh vuodessa ja järjestelmän hankkiminen asennuksineen maksoi hänelle noin 7500 euroa. Lue koko juttu tästä: Aurinkosähkö on lohjalaisyrittäjän mielestä investointi tulevaisuuteen http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/417236-aurinkosahko-on-lohjalaisyrittajan-mielesta-investointi-tulevaisuuteen

VÄLKE-hakkeen Markku Nordströmin mielestä aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinnan järjestämistä voisi jatkossa harkita myös pk-yrityksille.

Nordström toivoo, että kunnissa helpotettaisiin järjestelmien asentamiseen liittyvää lupakäytäntöä, joka vaihtelee nyt siitä, että ilmoitusta ei tarvita lainkaan (paitsi suojelukohteet) siihen, että tarvitaan toimenpidelupa, jonka saaminen voi kestää useamman viikon.

Lisätietoja: Markku Nordström, energia-asiantuntija, 044 373 1301