Siirry pääsisältöön

Ajatuksia vastuullisuudesta ja STF-polusta: Ekomatkaajat ja Hawkhill

Vastuullisuus on kasvava kuluttajatrendi sekä keskeinen poliittisia päätöksiä ohjaava teema, joka näkyy myös vahvasti matkailussa. Sustainable Travel Finland (STF) –ohjelma on kehitetty, jotta matkailuelinkeino pystyy vastaamaan muuttuvaan kysyntään ja turvaamaan tulevaisuutensa. Kysyimme kokemuksia STF-ohjelmasta polkua parhaillaan suorittavalta sekä sen jo käyneeltä matkailualan yritykseltä.

Vierailleen korkeatasoista huvilamajoitusta sekä catering- ja ohjelmapalveluja Nuuksiossa tarjoava perheyritys Hawkhill Cottage Resort sai STF-merkin ensimmäisten joukossa. Hawkhill on omaksunut vastuulliset toimintatavat osaksi yrityskulttuuriaan, ja pitkän työ tuloksena se saavutti hiilineutraaliuden jo vuonna 2020. Seuraavaksi tavoitteena on hiilinegatiivinen toiminta vuoteen 2025 mennessä.

Myös STF-ohjelmaan vastikään liittynyt Ekomatkaajat kertoo vastuullisten arvojen ohjanneen yrityksen toimintatapoja jo alusta asti. Ekomatkaajat on Suomen ainoa vain luonnonsuojeluun keskittynyt matkailuyritys, joka järjestää elämyksellisiä matkoja lähettämällä vapaaehtoisia ulkomaille auttamaan uhanalaisia eläimiä, lähinnä kilpikonnia. Koronavuosien ansiosta toiminta on laajentunut myös incoming-toimintaan. Vaikka vastuullisuus huomioidaan yrityksessä jo moni tavoin, STF-polulle Ekomatkaajat ei ole aiemmin voinut lähteä aikapuutteen vuoksi.

Mitä hyötyä STF-ohjelmaan liittymisestä sitten on? STF tekee vastuullisuustyötä näkyväksi ja on niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin tunnustettu merkki, kertoo Hawkhill. Yrityksen mukaan se lisää vastuullisen matkailun näkyvyyttä ja tekee siitä uutta normaalia. Ekomatkaajat näkee ohjelman olevan hyvä niin yritystä kuin asiakkaitakin varten.

Vastuullisuus onkin noussut viime vuosina tärkeäksi valintakriteeriksi osalle asiakkaista, Hawkhill kertoo. Erityisesti hyvää palautetta on tullut yrityksen tekemästä vastuullisuustyön läpinäkyvyydestä ja laajuudesta. Hawkhill ei kuitenkaan ajattele vastuullisuutta liiketoiminnallisena hyötynä, vaan kuvailee ympäristöystävällisten toimintatapojen olevan jokaisen velvollisuus.

STF-merkkiä varten yritysten on liityttävä johonkin ohjelmaan hyväksytyistä sertifiointijärjestelmistä. Ekomatkaajat kertoo pohtineensa vaihtoehdoksi ohjelmapalveluille ja matkajärjestäjille suunnattua Travelife-sertifiointiohjelmaa, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty. Hawkhill puolestaan valitsi vuonna 2018 sertifikaatikseen kansainvälisestikin tunnetun Green Keyn. Valinta perustui sertifiointiohjelman selkeyteen ja tunteeseen, että ohjelma voisi viedä yrityksen vastuullisuustyötä eteenpäin.

Polku STF-merkin saamiseksi saattaa aiheuttaa yrityksille jonkin verran työtä, eikä sen suorittaminen ole monelle täysin mutkatonta. Ekomatkaajat kertoo olevansa tällä hetkellä hieman jumissa polulla ja pyrkii seuraavaksi selvittämään miten voisi edetä polulla eteenpäin. Hawkhill lohduttaa sertifiointien ylläpidon olevan kuitenkin helppoa, kun ne on kerran tehty. ”Kun vastuullisuuden saralla tekee aidosti parhaansa, eivät sertifiointien uusinnat aiheuta juuri toimenpiteitä.”

 

Tarvitseeko yrityksesi tukea STF-polussa tai sertifikaattien valinnassa? Ilmoittaudu mukaan 1.3 avattuun verkostoitumisalustaan, jossa voit keskustella samassa tilanteessa olevien matkailuyritysten kanssa, ja josta voit löytää tietoa ja tapahtumia näihin ja muihin vastuullisuuteen liittyviin aiheisiin liittyen! Ilmoittaudu mukaan 

 

Kuva: @ City of Helsinki / Jussi Hellsten

Jaa

Lue myös