Siirry pääsisältöön

Vallataan uusia markkinoita

Valtaus, viralliselta nimeltään BIITTI – Yritystiimit Uudellamaalla -hanke vastaa pk-yritysten haasteisiin. Niitä nimittäin on, ja kasvu on yksi suurimmista. Valtaus antaa kasvunälkäisille pk-yrityksille työvälineitä oman toimintansa kehittämiseen. Valtaus-projektia luotsaa Markku Nordström.

Markku toimii yritysten toimitusjohtajille ja johtohenkilöille sparraajana ja henkilönä, jonka kanssa punnitaan, testataan ja käydään kasvuun tähtääviä ideoita yhdessä läpi. Keväällä 2018 järjestetään viisi kasvuvalmennus -työpajaa, ja sen lisäksi jokaisen mukaan lähtevän yrityksen kanssa laaditaan yrityskohtainen kasvun kartta ja kasvusuunnitelma lähtien liikkeelle yrityksen visiosta, lyhyen ja pitemmän aikavälin tavoitteista sekä nykytilan analyysista.

Yritämme yhdessä löytää erilaisia vaihtoehtoisia kasvupolkuja. Suomessa on liian vähän kasvuhaluisia ja -kykyisiä yrityksiä. Monen yrityksen kasvuhaluihin on vaikuttanut toivottavasti nyt takana oleva pitkä taantumakausi, jolloin yritykset ovat suunnanneet ajatuksensa kasvusta säästötoimenpiteisiin, kertoo Markku.

Nordström kävi  läpi ja kontaktoi noin 50 potentiaalista länsiuusmaalaista yritystä Hangosta, Inkoosta, Raaseporista, Lohjalta ja Siuntiosta. Näiden joukosta koottiin 15 eri toimialoja edustavan yrityksen kasvuvalmennusryhmä.

Yritysjohtajat ovat aika yksinäisiä, kuormitettuja ja kiireisiä, eivätkä välttämättä ehdi miettimään yrityksen kasvua. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset jäävät usein väliinputoajiksi kasvupalveluiden osalta startup-yrityksiin ja suurempiin yrityksiin nähden. Vaikka ne ovat nimenomaan yrityksiä, jotka lisäävät työpaikkoja, kun ne voivat hyvin ja kasvavat.

Kunnatkin hyötyvät kasvavista yrityksistä, koska ne kasvaessaan lisäävät kunnan verotuloja, houkuttelevat paikkakunnalle asukkaita ja veronmaksajia. Mukaan lähtevien yritysten perusliiketoiminnan tulee olla kunnossa, koska muutoin yrityksen on vaikeaa lähteä kasvamaan kannattavasti. Tärkeää ovat myös halu uudistua, rohkeus, riskinottokyky ja halu mennä eteenpäin – tahto kasvaa.

Valtauksessa yrityksille tarjotaan mahdollisuutta verkostoitua ja tukea toisiaan. Joissakin tapauksissa yritysten välille voi syntyä jopa uutta liiketoimintaa tai mahdollisuus lähteä yhdessä kansainvälistymään. Yhtenä hankkeen tavoitteena onkin tukea yritysten kansainvälistymistä.

Miten VALTAUS on lähtenyt käyntiin?

Tavoitteena olleesta kasvu- ja kansainvälistymishaluisten pk-yritysten joukosta saatiin eri toimialoja ja eri liikevaihdon kokoluokkia edustava 14 pk-yrityksen ryhmä kasaan vuodenvaihteeseen 2017/18 mennessä. Yhteinen noin 15 kuukauden taival alkoi kick-off –tilaisuudella 16.1.2018.

Vuosi alkoi yrityskohtaisten kasvusuunnitelmien ns. kasvun karttaa noudattavalla valmistelulla ja sparrauksella pääsääntöisesti kahdenkeskisesti yrityksen toimitusjohtajan kanssa.

Perjantaihin 13.4.2018 mennessä oli takana 44 kpl tällaisia 2-3 –tuntisia tapaamisia. Ensimmäinen viidestä kasvuvalmennustyöpajasta aiheena ”Kasvun edellytykset” järjestettiin Lohjalla 1.2.2018 ja ensimmäinen Uudenmaan yhteinen teematyöpaja aiheena ”Tulevaisuuden muutokset ja mahdollisuuksien maisemat” pidettiin Porvoossa 22.3.2018 helsinkiläisen Futures Platform Oy:n fasilitoimana ja heidän verkkopohjaista ennakointikartta -työkaluaan hyödyntäen.

Seuraavat kasvuvalmennustyöpajat aiheena ”Kasvun johtaminen ja hallinta, osat 1 ja 2” ovat 19.4. Tammisaaressa ja 17.5. Hangossa.

Yhteyshenkilö yrityskehittäjä Markku Nordström, markku.nordstrom@netspace3.lohja.fi, +358 44 3731 301.

BIITTI – Yritystiimit Uudellamaalla
Hankkeessa ovat mukana kehitysyhtiöt Posintra Oy (itäinen Uusimaa), Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy Keuke (keski-Uusimaa) ja Novago Yrityskehitys Oy (läntinen Uusimaa). Novago aloitti hankkeen Länsi-Uudellamaalla vuoden muita myöhemmin syyskuussa. Työpajat alkavat suunnitelmien mukaan tammikuussa 2018. Yrityksille järjestetään kasvuvalmennustyöpajoja noin kerran kuukaudessa. Viisi ensimmäistä työpajaa järjestetään länsiuusmaalaisten yritysten kesken, mutta syksyllä 2018 työpajoihin osallistuu yrityksiä myös muilta mainituilta alueilta. Hankkeeseen lähtevien yritysten vuotuisen liikevaihdon tulee olla tasolla 0,5 -10 miljoonaa euroa. Valtaus haluaa uudistaa kasvuyritysten kehittämispalvelut sekä luoda kasvua tavoitteleville yrityksille systemaattisen kasvua tukevan kasvualustan palveluineen, halutaan luoda toistettava prosessi, toimintatavat ja kumppaniverkosto kasvuyritysten tukemiseen.

Jaa

Lue myös

Palvelualueemme on muuttunut 1.1.2024 - palvelemme alueella Hanko, Inkoo, Raasepori - lisätiedot