Siirry pääsisältöön

Carbon Neutral Experience: Kick off 2.12.2021

Hankkeen aloitustapahtuma järjestettiin joulukuun alussa 2021. Paikalle kutsuttiin yhteistyökuntien (Espoo, Hanko, Helsinki, Hyvinkää, Inkoo, Järvenpää, Karkkila, Lapinjärvi, Lohja, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa) yhteyshenkilöt, ohjausryhmä ja projektiryhmät. Tapahtuma järjestettiin hybridinä ja osallistujamäärä oli parhaimmillaan erinomainen: 15 paikan päällä ja 12 etäyhteyksien päässä. Avidlyn Outi ja Juha olivat mukana toteuttamassa onnistunutta tapahtumaa.

Tilaisuus järjestettiin Hotel U14 kokoustiloissa. Hotellin työntekijöistä Jirka kävi kertomassa meille, miten kestävyyden osa-alueet on otettu huomioon hotellin eri toimissa. Toimenpiteet olivat erittäin monipuolisia ja olimme positiivisesti yllättyneitä, sillä nämä asiat eivät tulleet hotellin viestinnässä esille näin kattavasti. Ravintola Version tarjoili meille herkullisen kahden ruokalajin vegaanisen lounaan.

Päivän ohjelma alkoi kertauksella Uudenmaan kestävän matkailun lähtötilanteesta. Tällä hetkellä siis näistä 15:stä edellä mainitusta kunnasta jo kymmenen on mukana Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmassa matkakohteena. Näissä kunnissa on yhteensä 24 STF-merkin saanutta matkailualan yritystä ja STF-ohjelmassa mukana on noin 100 yritystä.

Saimme vieraiksemme edustajat Fiskars Villagesta, Majatalo Boxista ja Pohjolan Matkoilta. He kertoivat omista kokemuksistaan, millaista on ollut tehdä vastuullisuustyötä tahoillaan. Yksimielisesti kestävyyden edistäminen on koettu palkitsevaksi ja tärkeäksi asiaksi toteuttaa ja jatkaa.

Kertasimme Carbon Neutral Experience -hankkeen tavoitteet ja aloimme yhdessä pohtimaan näihin liittyviä odotuksia ja haasteita. Iltapäivällä työstimme konkreettisempia ideoita toimenpiteiksi asti. Yhtenä tärkeimpänä toimenpiteenä näimme hiilineutraalien matkailutuotteiden kehittämisen. Tämä tarkoittaa myös hiilijalanjälkilaskurin käyttöönottoa sekä päästöjen kompensointia. Koska matkailuyritykset ja -tuotteet ovat niin moninaisia, on tärkeää tarjota konkreettisia ja kunkin yrityksen toimiin sopivia ratkaisuja ja työkaluja.

Myös Sustainable Travel Finland -ohjelman edistäminen nähdään tärkeänä. Lisää yrityksiä tulisi saada mukaan ja mukana olevia tulisi auttaa eteenpäin ohjelmassa. Tavoitteena olisi, että matkailualueelta yli 51 % matkailuyrityksistä olisi saanut STF-merkin, jotta se olisi virallisesti kestävä matkailukohde. Yksi haasteista on, että kuluttajat eivät ole vielä kovin tietoisia STF-merkistä, sen saaneista yrityksistä ja mitä se tarkoittaa. Tämä vaatii yhteistä määrätietoista viestintää aiheesta. Kunkin matkailualueen kestäviä yrityksiä ja tuotteita tulisi nostaa esille entistä enemmän. Voisimme myös yhdessä muodostaa Uudenmaan kestävät ja hiilineutraalit matkailupalvelut yhdelle ”bucket listalle”. Haluamme nimenomaan kannustaa ja palkita yrityksiä, jotka ovat sitoutuneet jatkuvaan kehittämiseen ja samalla vastata matkailijoiden kysyntään helposti löytyvällä tiedolla.

Tavoitteenamme oli siis kirkastaa yhteisiä tavoitteitamme ja pohtia ratkaisuja erilaisiin haasteisiin. Päivän päätteeksi olimme tyytyväisiä päivän antiin. Osallistujat olivat aktiivisia ja kaikista huokui, että yhteiset tavoitteemme ovat erittäin tärkeitä ja niiden saavuttamiseksi on tehtävä paljon työtä yhdessä.

Jos olet Uudellamaalla matkailijoita palveleva toimija ja kiinnostuit, ota rohkeasti yhteyttä!

P.S. Järjestämme alkuvuodesta 2022 Sustainable Travel Finland -valmennukset suomeksi ja ruotsiksi:
Sustainable Travel Finland -valmennus suomeksi
Sustainable Travel Finland -webinar på svenska
Klikkaa lisätietoihin ja ilmoittaudu mukaan.

Atlas Juvakka,
palvelupäällikkkö,
Carbon Neutral Experince,
Novago Yrityskehitys Oy
atlas.juvakka@novago.fi

Jaa

Lue myös