Siirry pääsisältöön

Koronavuosi sai yrittäjyydestä haaveilevat toimimaan

Uusyrityskeskusten kautta perustettiin vuoden 2020 aikana 10 prosenttia vähemmän yrityksiä kuin vuotta aikaisemmin. Suurin pudotus perustamisaktiivisuudessa näkyi heti koronakriisin alettua huhti-kesäkuussa. Tämän jälkeen yrittäjyysinto kasvoi huomattavasti. Heikentynyt työllisyystilanne sai monet toteuttamaan pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita.

Uusyrityskeskusten asiakkaissa oli viime vuoden aikana paljon sellaisia, joiden yrittäjyyshaaveille koronatilanne antoi ratkaisevan sysäyksen. Katso tarkempi kuva uusista yrittäjistä Uusyrittäjyyskatsauksestamme.

– Yritysneuvojamme olivat ilahtuneita siitä, että neuvontaan tulleet asiakkaat olivat suunnitelmissaan jo aika pitkällä ja lähtivät yrittäjiksi positiivisin mielin. Eri puolilta Suomea kantautui sellaista viestiä, että yrittäjäksi lähdettiin ”nyt tai ei koskaan”-asenteella, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

 

Yritysneuvonnassa näkyi ”nyt tai ei koskaan” -asenne

”Korona lisäsi työttömyyttä, mikä näkyi meillä Länsi-Uudellamaalla kasvuna perustetuissa yrityksissä. Neuvontaan tultiin tavallista valmiimpien suunnitelmien kanssa ja sillä ajatuksella, että nyt tai ei koskaan on oikea aika lähteä yrittäjäksi. Tunnelma yrittäjäksi ryhtyvillä oli hyvin positiivinen, vaikka maailman tilanne oli haastava.” sanoi Martina Sundqvist, Novago Yrityskehityksen yritysneuvoja.

 

Neuvonnan tarve kasvoi

Viime vuoden aikana perustettiin Suomen 30 Uusyrityskeskuksen kautta yhteensä 6 283 yritystä. Tämä on 10 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin yrityksiä perustettiin 7 016. Koronan vaikutukset yritysperustantaan näkyivät erityisesti suurten kaupunkien alueilla (ks. liite).

Myös uusia asiakkaita oli Uusyrityskeskuksissa 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2020 aikana uusia asiakkaita oli henkilökohtaisessa yritysneuvonnassa yhteensä 12 039. Yli puolet neuvonnassa olleista asiakkaista päätyi perustamaan yrityksen.

Henkilökohtaisen neuvonnan tarve yritystä perustettaessa kasvoi koronavuoden aikana. Neuvontatapahtumia oli viime vuoden aikana 26 685. Tämä on 18 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Yritysneuvonnassa paneuduttiin liikeidean kannattavuuteen ihan niin kuin yleensäkin. Koronakriisi sai alkavat yrittäjät pohtimaan entistä tarkemmin riskejä ja kannattavuutta sekä yrittäjän turvaverkkoja, Kallama toteaa.

Tutkimusten perusteella yli 80 prosenttia Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla syntyneistä yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua. Näin ollen voidaan ennustaa, että koronavuonna syntyneistä yrityksistäkin on vuonna 2025 edelleen toiminnassa yli 5 000 yritystä.

Keitä yritysneuvontaan tulleet asiakkaat olivat? Entä mille aloille yrityksiä perustettiin? Katso tämä ja paljon muuta mielenkiintoista tietoa Uusyrittäjyyskatsauksesta 2020. Alueellisia tietoja voit tarkastella liitteenä olevasta taulukosta.

LIITTEET

LISÄTIETOJA:

Novagon osalta: Tom Gammals, toimitusjohtaja, 050 911 1866, tom.gammals(at)novago.fi
Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Susanna Kallama, susanna.kallam(at)tuusyrityskeskus.fi, puh. 040 587 2445

Jaa

Lue myös