Kysymyksiä ja vastauksia

Liiketoimintasuunnitelmani ei ole vielä valmis, voinko varata silti ajan yritysneuvontaan?

Voit varata ajan ja olet tervetullut tapaamaan yritysneuvojaa vaikka liiketoimintasuunnitelmasi ei olisikaan valmis. Yritysneuvontaan voi tulla missä vaiheessa tahansa, kun haluat keskustella liikeideastasi tai haluat neuvontaa suunnittelun alkuvaiheessa. Sparraamme ja autamme liiketoimintasuunnitelman teossa ja laskelmien laatimisessa. Kun liiketoimintasuunnitelmasi on valmis ja aiot hakea starttirahaa, suosittelemme tapaamista yritysneuvojamme kanssa myös silloin. Varaa aika yritysneuvojalta!

 

Toimin sivutoimisena yrittäjänä, voinko hakea starttirahaa?

Voit hakea starttirahaa, jos laajennat yritystoiminnan päätoimiseksi. Starttirahaa voidaan myöntää vain kun yritystoiminta on luonteeltaan päätoimista ja jatkuvaa. TE-toimisto päättää tuen myöntämisestä tapauskohtaisesti. Muista kuitenkin, että starttiraha täytyy hakea ennen kuin päätoiminen yritystoiminta on aloitettu. Varaa aika yritysneuvojallemme ennen starttirahan hakemista. Autamme tarvittaessa sparraamaan liiketoimintasuunnitelmaa ja autamme myös siinä, että hakemus lähtee oikeaan aikaan ja voit hakemuksen liitteiden avulla vakuuttaa rahoittajan siitä, että tuleva liiketoiminta on kannattavaa.

Olen vasta käynnistämässä yritystoimintaani. Kannattaako minun ottaa kirjanpitäjä vai tehdä kirjanpito alkuvaiheessa itse?

Yrittäjän kannattaa aina ottaa tilitoimisto tai kirjanpitäjä hoitamaan kirjanpito. Näin voi itse keskittyä tärkeimpää eli oman yritystoimintasi kehittämiseen ja myyntiin. Hyvä kirjanpitäjä on yrittäjän luottohenkilö, joka myös auttaa yrittäjää ymmärtämään yrityksen taloudenpidon perusasiat. Tilitoimiston valintaan kannattaa tutustua tarkemmin Taloushallintoliiton sivuilta.

Myös yritysneuvojamme auttavat tilitoimiston valinnassa.

Olen miettinyt yritykseni myymistä, minne kannattaisi olla yhteydessä? Perheessäni ei ole yritystoiminnan jatkajaa.

Novagon asiantuntijat ja asiantuntijaverkosto tarjoavat neuvoja ostajan löytämiseen ja perehdyttämiseen, omistajanvaihdoksen suunnitteluun ja sujuvaan toteuttamiseen, viranomaisvelvoitteiden hoitamiseen yrityskaupan yhteydessä sekä tarvittavan rahoituksen järjestämiseen.

Tilanne on useinkin uusi ja ennen kokematon niin luopuvalle kuin mahdolliselle jatkajalle. Omistajanvaihdos vie yleensä aikaa riippumatta siitä, onko jatkaja sukulainen vai suvun ulkopuolinen.

Tutustu Suomen Yrittäjien Yrityskaupan muistilistaan ja varaa aika myös asiantuntijoillemme.

Paljonko palvelunne maksaa?

Palvelumme on henkilökohtaista, luottamuksellista ja maksutonta kaikille Hangon, Inkoon, Lohjan, Siuntion ja Raaseporin asukkaille tai alueelle yritystä perustavalle.

Onko Novago Uusyrityskeskus?

Kyllä on, vaikka Novagolla neuvotaan muissakin asioissa.

Olen perustanut yrityksen jo vuosia sitten – voinko silti tulla kysymään neuvoa?

Kyllä, yritysneuvojamme palvelevat yrittäjiä yrityksen elinkaaren kaikissa vaiheissa. Kysymyksiä saa siis esittää liiketoiminnan kehittämisestä liiketoiminnan lopettamiseen; haluamme olla tukena erilaisten haasteiden kohdatessa.

Kun asioin Novagossa, mitä tietoja minusta löytyy teidän järjestelmistä?

Novago kerää henkilötietoja rekisteröidyltä itseltään. Asiakas luovuttaa tiedot asiakassuhteen alussa esimerkiksi paperisella asiakastietolomakkeella tai tapahtumiin ilmoittautumisen yhteydessä. Novago kerää vain asiakkaan vapaaehtoisesti luovuttamia käyttäjätietoja: etu-ja sukunimi, sähköposti, puhelinnumero, katuosoite, postitoimipaikka, syntymäaika, sukupuoli, kansalaisuus, yhteydenpitokieli, koulutus, työtilanne, ammatti- ja työkokemus.

Kerättyjen henkilötietojen käyttötarkoitus on Novagon ja asiakkaan välisen asiakassuhteen hallinnoimaksi sekä Novagon palveluiden ja tapahtumien markkinoimiseksi. Tutustu tietoturvaselosteeseen.