
05.09.2023
Yrittäjätarina: Suositelisitko yrittäjyyttä muille?
Lue lisää
Järjestimme (vielä niin sanotusti pilottikäytössä olevaan) Matkailualan CO2-laskuriin perustuvan koulutuskokonaisuuden Uudenmaan matkailuyrityksille huhti-toukokuun vaihteessa. Koulutuksien tarkoituksena oli vastata Carbon Neutral Experience -hankkeen muutamiin tärkeimpiin toimenpiteisiin, kuten:
Laskemalla yrityksen, yksittäisen toimipaikan tai palvelun hiilijalanjälki pystytään osoittamaan mistä päästöt syntyvät, löytämään keinoja niiden vähentämiseksi, sekä viestimään ilmastotyöstä niin asiakkaille kuin muillekin sidosryhmille. Sekä matkanjärjestäjien että matkailijoidenkin kysyntä vähähiilisille matkailupalveluille on nousussa.
Hiilijalanjälkilaskennan aloituskoulutus pidettiin Teamsilla 20.4. Mukana oli noin 35 kuuntelijaa ja kaikille ilmoittautuneille jaettiin myös tallenne myöhemmin katseltavaksi. Aloituskoulutuksen sisältöihin kuuluivat mm. hiilijalanjälkeen liittyvät keskeiset käsitteet, matkailun päästölähteet, hiilijalanjälkilaskennan logiikka, hiilijalanjäljen peruslaskentaan tarvittavat tiedot ja niiden etsiminen sekä laskurin esittely.
Pari viikkoa aloituskoulutuksen jälkeen järjestimme kaksi laskentaryhmää, joihin oli 12 paikka per ryhmä. Näiden ryhmätapaamisten tavoitteena oli auttaa yrityksiä hahmottamaan hiilijalanjälkilaskennan merkitystä omalla kohdalla, tutustua laskuriin tarkemmin esimerkkien kautta, tekemään rajauksia omaan laskentaansa, syöttää laskuriin keräämiänsä tietoja sekä lisäämään tarvittavia päästökertoimia. Toinen laskentaryhmä pidettiin Helsingissä lähitoteutuksena ja toinen Teamsissa. Helsingissä näimme 4.5. GLO Hotel Artissa ja lopulta 4 osallistujaa pääsi paikalle. Tilaisuus oli antoisa ja saimme aikaiseksi hyvää keskustelua aiheen ympärille. Oli hienoa nähdä kasvotusten ja kysymysten esittämiseen oli matala kynnys. Etänä totutettuun laskentaryhmään 5.5. linjoille pääsi 8 osallistujaa. Heille, jotka eivät päässeet tiettynä ajankohtana mukaan lähetettiin materiaalit myöhemmin.
Tiistaina 10.5. pidettiin vielä ryhmien päätöskoulutukset, jossa oli mahdollista kysyä laskurin käytöstä ja aiheeseen liittyvistä teemoista. Koulutuksen sisältöön kuuluivat myös laskennan tulosten hyödyntäminen ja raportointi, sekä viestiminen laskennan tuloksista ja ilmastotyöstä.
Koulutuksiin osallistuivat mm.
“Olemme olleet mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland-polulla ja saaneet nyt huhtikuussa merkin edelläkävijäyritys statuksella. Polkua kulkiessa ymmärrys vastuullisuudesta monipuolistui, ja innostuimme myös ajatuksesta saada laskettua hiilijalanjälki palvelullemme.” – Minnami Lamminpää, Villa Tammikko
“Osallistuimme hiilijalanjäljen laskennan koulutuksiin kasvattaaksemme tietämystämme aiheesta sekä saadaksemme inspiraatiota muista matkailualan toimijoista. Aloitamme hiilijalanjäljen laskemisen toimipaikkakohtaisesti ja laajennamme sen jälkeen laskemista tarpeen mukaan esimerkiksi kattamaan hiilijalanjälkeä per majoitusyö.” – Lotta, Hiisi Homes
“Koulutus vahvisti sitä käsitystä, että aiheen tarjontaa alkaa näkyä enemmässä määrin internetissä. Selvensi myös vahvasti sitä, että viestinnässä arvot ja laskennat eivät ole vertailukelpoisia. Uudet työkalut ovat aina kiinnostavia, se on sitten eri asia sopiiko työkalu juuri oman yrityksen käyttöön sellaisenaan.” – Eppu, Hymyilevä Punakettu
“Olen jo pitkään halunnut laskea Ekomatkaajien ja yhteistyökumppaneidemme hiilijalanjäljen sekä saada selvyyden siihen, kuinka matkailun positiiviset vaikutukset ovat oikeasti isommat kuin matkailusta aiheutuvat haitat.” Maria Ojajärvi, Ekomatkaajat
Valmentajina toimivat Noheevan Eeva Koivula ja Xamkin Melina Maunula.
Koulutukset toteutettiin osana Uudenmaan liiton rahoittamaa Carbon Neutral Experience -projektia, jonka tavoitteena on edistää hiilineutraalia matkailualaa Uudellamaalla. Mukaan on sitoutunut 15 Uudenmaan kuntaa: Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Lohja, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Tuusula, Vantaa, Hanko, Inkoo, Karkkila, Lapinjärvi, Siuntio.