Omia vai yrityksen rahoja?

Omia vai yrityksen rahoja?

Minulla käy usein aloittavia yrittäjiä, joille yritysidea on selkeä mutta talouden hoitaminen ja verotus mietityttää. Siirränkö auton yritykselleni? Miten ennakkovero muodostuu? Mikä YEL?
Näihin kysymyksiin ei ole olemassa yleispätevää vastausta, ja usein yrittäjän tärkeä tukijalka onkin kirjanpitäjä, joka työkseen seuraa kirjanpitolain ja verotuksen muutoksia. Tässä kuitenkin muutama vinkki uteliaille.

Näihin kysymyksiin ei ole olemassa yleispätevää vastausta, ja usein yrittäjän tärkeä tukijalka onkin kirjanpitäjä, joka työkseen seuraa kirjanpitolain ja verotuksen muutoksia. Tässä kuitenkin muutama vinkki kiinnostuneille:

  • Kannattaako auto siirtää yrityksen nimiin määrittelee pitkälti se, kuinka suuri osuus auton käytöstä on liiketoimintaan liittyvää ajoa – matkat kotoa töihin ja takaisin ovat yksityisajoja.
  • Ennakkovero aloittavan yrittäjän osalta muodostuu omasta arviosta koskien tulevaa liikevaihtoa – eli kannattavuus- ja myyntilaskelmasta.
  • Mainitsin myös YEL:in. Palkkasuhteessa se on se raha, jonka työnantaja maksaa työntekijän palkan päällisiksi ja joka määrittä mm. sairaus-, työttömyys- tai eläketulojen suuruuden (TYEL). Koska yrittäjä on itse oma työnantajansa, hän maksaa Yrittäjän Eläkevakuutusta, eli YEL:iä. YEL on lakisääteinen mutta maksettavan määrän yrittäjä päättää itse. Muista kuitenkin että eläkkeelläkin on kiva saada Oltermannia näkkileivän päälle.

SOPIVASTI NUMEROJUMPPAA

Kun hyvääkin yritysideaa ruoditaan, usein löytyy kehitettäviä kohtia tai vastauksia epäselviin kohtiin. Numeroharjoituskin tulee pakosta tehtyä, sillä vain sen avulla selviää millä myyntimäärillä tai kustannuksilla yritystoiminta voi olla kannattavaa.

Pohdin usein asiakkaan kanssa sitä, mikä on oman yrityksen kipuraja eli kuinka paljon on ”pakko” myydä, jotta saa kulut maksettua ja minkälaisesta myynnistä taas alkaa kertymään kunnollista tuloa.

Novagolla käymme läpi yrittäjyyttä kaikista sen näkökulmista ja palvelumme ovat täysin maksuttomia ja luottamuksellisia. Me emme ole viranomaisia, vaan asiantuntijoita, joiden intohimona on kannattava ja kasvava yrityspohja Länsi-Uudellamaalla.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)