Grunda ett företag

Företagande bjuder på mycket inspiration. I början bjuder det även på många funderingar. Att bli företagare är ofta att ta ett steg ut i det okända, ett minst lika stort beslut och för många också en helt ny livssituation.

När man startar ett företag finns det mängder av saker att fundera på, som var man ska förlägga företaget till vilken revisor man ska välja. Man måste ha alla nödvändiga försäkringar och ordna en webbsida. Kostnaderna växer trots att företaget ännu inte inbringar något. Finansiering behövs redan i startskedet, ofta av en extern finansiär.

Kom ihåg att ansöka om startpeng innan du grundar företaget

Startpengen är avsedd att underlätta den blivande företagarens uppehälle i företagets startskede. För att ansöka om startpeng behöver du en affärsplan och lönsamhets- och finansieringskalkyler. Vi hjälper dig med dem – boka tid till vår kostnadsfria företagsrådgivning!

Startpengen är ett personligt stöd till företagaren och beviljas för sex (6) månader i början av företagsverksamheten. Startpengen kan förlängas i högst sex månader. Förlängning av startpeng måste sökas senast en månad innan den första perioden med startpeng löper ut. Titta närmare på arbets- och näringsbyråns broschyr om förutsättningarna för att få stöd och hur man ansöker om det.

Tallenna Tallenna Tallenna Tallenna

Viktigt att andas ut emellanåt

Innan du gör något ska du i lugn och ro tänka över målet med ditt företag, vad du vill uppnå med det. Fundera en stund på din företagaridentitet, vilka värden du ska bygga företaget på. Du är på väg mot företagets kärna, affärsidé – för vem, vad och hur producerar du dina tjänster? När affärsidén börjar klarna är det dags att göra upp en affärsplan.

Senast nu är det dags att boka ett möte med en företagsrådgivare

Vi hjälper dig göra upp din affärsplan och finslipa affärsidén. Samtidigt reder vi ut försäkringsfrågorna, finansieringsbehoven och -metoderna, bokföringens kringelikrokar och kanske vem som ska göra din webbsida. Stå inte själv med dina frågor – en företagare behöver en sparringpartner i alla skeden av företagandet. Redan i början. Vi är här för din skull.

Våra tjänster är personliga, konfidentiella och kostnadsfria för alla som bor i eller ska starta företag i Hangö, Ingå, Lojo, Sjundeå och Raseborg.

Titta närmare på Företagarguiden 2021, ladda ner en nätguide eller hämta den hos oss. Samtidigt bokar vi in ett möte och hjälper dig uppfylla dina drömmar.

Satu Österberg
Satu Österberg
Nyföretagarrådgivning, Startti Plus
Martina Sundqvist
Martina Sundqvist
Nyföretagarrådgivning, Startti Plus
Terja Patama
Terja Patama
Nyföretagarrådgivning, Startti Plus