Hoppa till sidans innehåll

Nya företag grundas aktivt – Nyföretagarcentralerna uppmuntrar till ägarbyten

Med hjälp av den avgiftsfria företagsrådgivningen på nyföretagarcentralerna grundades under januari-september nästan en femtedel flera företag än under jämförelseperioden förra året.

Att starta företagsverksamhet från noll är ännu det vanligaste sättet att bli företagare, men Nyföretagarcentralerna uppmuntrar att överväga alternativet att köpa ett redan verksamt företag.

I januari-september grundades med hjälp av nyföretagarcentralernas rådgivning totalt 4996 nya företag. Det är 18 procent mera än under motsvarande period förra året och tre procent mera än före coronan 2019. Nya kunder uppgick till 8021, vilket också är 18 procent mera än i fjol. Drygt hälften av de nya kunderna (62%) grundade företag.

Med Novago Företagsutveckling Ab:s avgiftsfria rådgivning i västra Nyland ökade antalet grundade företag med 34% under coronaåret 2020. Under januari-september i år grundas lika många företag som under samma jämförelseperiod ifjol. Vikten av personlig rådgivning vid företagets grundande ökade avsevärt under coronaåret (60%) och fortsätter att öka. Det bevisar att det finns behov av nyföretagarrådgivning. Mest företag grundades inom turism- och restaurangbranschen, skönhets- och byggnadsbranschen.

Novago är en del av det riksomfattande nätverket Nyföregarcentralerna i Finland. Novagos uppgift är att främja uppkomsten av lönsam företagsverksamhet i västra Nyland. Enligt undersökningar är över 80% av företagen som grundats med hjälp av Nyföretagarcentralernas rådgivning fortfarande verksamma efter fem år. Novago erbjuder objektiv, konfidentiell och avgiftsfri rådgivning till personer som planerar företagande och till existerande företag inom området Hangö, Ingå, Lojo, Sjundeå och Raseborg.
I hela Finland var det endast några procent av kunderna som startade företag genom företagsköp.

-I Finland startas företagsverksamhet ofta på basen av en egen idé och man kommer till rådgivning i det skedet då man redan långt planerat företagsverksamheten.

-Jag önskar att man oftare kunde se det som ett alternativ att fortsätta en fungerande företagsverksamhet. Att köpa ett företag kan vara ett smidigt sätt att bli företagare, säger verkställande direktör Susanna Kallama vid Nyföretagarcentralerna i Finland rf.

 

Nyföretagarcentralerna kan sammanföra nystartande företagare med företag som är till salu

Enligt den nyligen publicerade Ägarbytesbarometern finns det i Finland 74 000 över 55-åriga företagare och hälften av dessa ämnar avstå från sin företagsverksamhet senast år 2024. Enligt en utredning hotas 25 000 företag av nerkörning av verksamheten. Att hitta fortsättare är den största utmaningen.
Nyföretagarcentralen är en lämplig plats där nystartande företagare och avgående företagare kan mötas.

-Det arbete som hittills har gjorts för ägarbyten har närmast varit att väcka säljarna av företag. Nu är tiden inne att påverka de som planerar företagsverksamhet och ta fram fördelarna som associeras till ett fungerande företag, konstaterar Kallama.

Främjandet av ägarbyten är starkt på Nyföretagarcentralernas agenda. Nyföretagarcentralerna i Finland r.f. har nyligen tillsammans med Yrkeshögskolan i Seinäjoki, Företagarna i Finland och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK fått projektfinansiering för att utveckla ett ekosystem för ägarbyten. Målet med projektet är att bygga ett riksomfattande servicenätverk för företagens säljare och köpare.

-Vi är ivriga på att få börja bygga ett ekosystem för ägarbyten. Att man får fortsättare till fungerande etablerade företag är förutom en fördel för säljaren och köparen en fördel för hela Finland. Det håller ekonomins hjul i rullning, säger Kallama.

 

Tilläggsuppgifter:
Novago Företagsutveckling Ab, Tom Gammlas, verkställande direktör, tom.gammals[at]novago.fi, tel. 050 911 18 66, www.novago.fi

Nyföretagarcentralerna i Finland rf, verkställande direktör Susanna Kallama, susanna.kallama[at]uusyrityskeskus.fi, tel. 040 587 2445

Dela

Läs även

Vårt verksamhetsområde har förändrats från och med 1.1.2024 – vi betjänar i Hangö, Ingå och Raseborg - mera uppgifter