Hoppa till sidans innehåll

NYHETSBREV: Företagshjälp – Peter Söderlund, Max’s ”Företagets framgång kan hänga på så lite”

Max’s som verkar inom jordvärme- och brunnsborrningsbranschen tog hjälp av Företagshjälpen för att öka sin affärsverksamhet.” Vi vågade se framåt igen och fortsätta med gamla beprövade koncept”, berättar företagaren Peter Söderlund.
– Jag har kommit långt jämfört med var jag stod innan Företagshjälpen, berättar Peter Söderlund från Max’s-bolagen.

Max’s i Ekenäs borrar vatten- och energibrunnar och installerar vatten- och värmepumpssystem. För cirka åtta år sedan utökade företaget sin jordvärmeverksamhet till Helsingfors och Lojo.
– Branschen var enligt alla prognoser starkt på väg uppåt, men i stället kom det plötsligt en kraftig nedgång. Vi tvingades stänga enheter och snart hade vi bara Ekenäs-verksamheten kvar, berättar Söderlund.

Sedan kom coronavåren.

– Vi befarade det värsta, men den förväntade dippen kom inte, tvärtom, berättar Söderlund.
– I Nyland finns många stugägare som nu hade tid att fundera på stugrenoveringar. Vi var fullt sysselsatta.

Marknadsläget hade även förbättrats för jordvärmebranschen.
– Vår bransch är beroende av statsmaktens beslut, av bidrag och av disponenternas och planeringsbyråernas informations- och kunskapsmängd. Hela branschen hade förändrats. Vi vågade se framåt igen och fortsätta med gamla beprövade koncept.

Många företagare är ensamma
I våras fick Söderlund ett samtal från Novago. En företagsrådgivare berättade om Företagshjälpens tjänster för Söderlund. De erbjöd bl.a. olika seminarier om marknadsföring och produktifiering.
– Det var en bra blandning av seminarier som hölls av experter och interaktiva moment där företagare från olika branscher fick chansen att diskutera med varandra.

Enligt Söderlund är en av fördelarna med utvecklingsbolagets tjänster att företagaren får diskutera företagsfrågor med någon annan.
– Företagare kämpar ofta med samma problem och lösningen kan finnas hos en annan företagare, även om den andra företagaren kanske är i en helt annan bransch.
– Många kanske inte tänker på att en företagare ofta är ganska ensam. Företagaren har ingen runtomkring sig att dela sina tankar om företaget med.

Framgången kan hänga på så lite
Företagshjälpen tog fram lämpliga nätverk och marknadsföringslösningar för Max’s-bolagen.
– Jag har gjort mycket marknadsföring tidigare, men på grund av allt annat arbete hann jag inte längre med den. Vi hade funderat länge på att lägga ut marknadsföringen på entreprenad, berättar Söderlund.
– Vi hittade precis den person som vi letade efter. Nu har vi en utomstående marknadsföringskoordinator som känner till våra målsättningar och det budskap vi vill förmedla.

Söderlund har deltagit i många olika utbildningar och seminarier under årens lopp.
– Alla seminarier ger inte goda resultat, men jag tar ändå gärna vara på dessa möjligheter, säger Söderlund.
– Ibland är det någon liten detalj som gör deltagandet betydelsefullt – och ofta hänger företagarens framgång på just dessa små saker.

Bild: Max’s fick nya nätverk och stöd för att utvidga affärsverksamheten av Företagshjälp-tjänsten. På bild företagaren Peter Söderlund.

Dela

Läs även

Vårt verksamhetsområde har förändrats från och med 1.1.2024 – vi betjänar i Hangö, Ingå och Raseborg - mera uppgifter