Siirry pääsisältöön

”Onnekseni löysin Novagon heti alkumetreillä” Yrittäjän tarina Sauli Tikka – Pikkalan Kaislanleikkuu Oy

Autoalalla pitkään toiminut Sauli Tikka uskaltautui keväällä 2019 aivan uudelle alalle kiinnostuttuaan ympäristöasioista ja erityisesti vesistöjen kunnosta. Pikkalan Kaislanleikkuu Oy syntyi melkeinpä sattumalta.

Saulilla oli ollut kymmenisen vuotta autoalan yritys, joka perhesyistä meni myyntiin syksyllä 2018. Yrityksen myynnin valmistelun aikana hänellä ei oikein ollut tietoa mitä ryhtyisi yrityskauppojen jälkeen tekemään. Pojan jalkapalloharrastuksen myötä Sauli oli hakemassa tukirahaa talkoilla tehtävään tekonurmikenttään ja kuuli samalla myös muista kohteista, joihin olisi mahdollista saada hankerahoitusta. Yhtenä rahoituksen pääpainoalueena oli vesistöjen kunnostus ja hoitaminen.

Innokkaana kalastuksen harrastajana Sauli oli jo huomannut vesistöjen rehevöitymisen ja jopa umpeenkasvun, jonka myötä Saulin kiinnostus ympäristöasioihin kasvoi. Samoihin aikoihin hänen silmiinsä osui kaislanleikkuualan yrityksen myynti-ilmoitus. Yrityskauppoja ei tuolloin kuitenkaan syntynyt. Sen sijaan Sauli alkoi itse selvittää kaislanleikkuuseen tarvittavia koneita, niiden hintoja ja saatavuuksia. Yrityskehitysyhtiö Novagon palveluita Sauli hyödynsi heti ensi hetkistä alkaen.

”Onnekseni löysin Novagon heti alkumetreillä. Tapaamisia pidettiin alusta asti lyhyillä väleillä, olihan kaislanleikkuukausi joka päivä lähempänä. Tapaamisissa käytiin läpi yritysmuotoa, mahdollisia tuki mahdollisuuksia sekä tehtiin hakemuksia. Laadimme liiketoimintasuunnitelmaa laskelmineen ja mietimme markkinointia. Vaikka aiempaa yrittäjyyttä oli taustalla, tuli erittäin paljon uusia asioita. Vanhassa yrityksessä oli palkattu henkilö hoitamaan ”paperiasioita”, joten tällä saralla sain mielestäni erittäin paljon tukea, nythän kaikki piti hoitaa itse ja tietämystä mm. vero asioista ei juurikaan ollut. Sain Te-toimiston myöntämän starttirahan sekä ELY:n maaseudunkehittämiseen suunnatun investointituen. Hyödynnän myös startti plus 2.0 palvelun, jonka tuottajaksi valitsin myös Novagon. Ensimmäisen tapaamisen aikana aloimme hiomaan markkinointia, jota tulemme jatkamaan talven aikana lisää. Kun kemiat kohtaavat saattaa mietinnät mennä välillä ohi kohdeaiheen, mutta se on ollut erittäin antoisaa.” Sauli kertoi.

Sauli jatkaa, että yrittäjyys on hänelle nykyään luonnollista, hän voi itse päättää asioista ja aikatauluista. Vaikkakin yrittäjällä on vaikeita hetkiä, niin häntä kiehtoo haasteet, monipuolisuus, vapaus sekä itsensä ja yrityksen kehittäminen. Aina on jokin osa-alue, jota voi kehittää. Tietenkin yksin toimisessa on välillä käytännön asioita, joissa apukädet ja aivot olisi tarpeen, mutta istumalla alas ja miettimällä, asiat ovat ratkenneet. Alan haaste on, sen harvinaisuus. Hän oli nähnyt kyseisen koneen vain kerran, kun kävi tapaamassa myynnissä olevan yrityksen yrittäjää. Kevään aikana piti kehittää omia tietoja vesikasvien käyttäytymisestä biologian muodossa, sekä opiskella koneen toimintaa ja käyttöä. Koneelle ei ole mitään huoltoverkostoa Suomessa, joten huollot ja ongelmat pitää ratkaista itse.

Uusille yrittäjille Sauli antaisikin vinkin, kannattaa rohkeasti ryhtyä suunnittelemaan oman yrityksen perustamista, jos yrittäjyyttä ja tarmokkuutta löytyy. Apuja löytyy alkumetreille ja hän suosittelee lämpimästi ottamaan yhteyttä ammattilaisiin mm. Uusyrityskeskukseen. Kantapään kautta opittuna, hän haluaa antaa myös vinkin, että yrittäjä on usein moottori ainakin pienissä yrityksissä. Moottoria tarvitaan, että yritys pyörii, mutta moottorista täytyy myös pitää huolta ja sitä pitää tankata ja antaa levätä.

https://www.kaislanleikkuu.com/

Jaa

Lue myös