Yrityksen perustaminen

Yrittäjyydessä moni asia innostaa. Alkuvaiheessa myös mietityttää.

Yrittäjäksi ryhtyminen on usein askel tuntemattomaan, vähintäänkin suuri päätös ja monelle myös elämäntilanteen muutos. Yrityksen perustamisen alkuvaiheessa on valtava määrä asioita mietittävänä, toimipaikan sijainnista kirjanpitäjän valintaan. Vakuutuksien täytyy olla kunnossa ja verkkosivut pitäisi teettää. Kuluja syntyy, vaikka yritys ei vielä tuota mitään. Rahoitusta tarvitaan jo yrityksen alkuvaiheessa, usein ulkopuolista rahoittajaa.  Tallenna Tallenna Tallenna Tallenna

Kysymysten pyöriessä päässä on tärkeintä vetää hetki henkeä

Ennen kuin toimit, mieti rauhassa oman yrityksesi visiota, sitä päämäärää mitä haluat omalla yritystoiminnallasi saavuttaa. Pohdi hetki omaa yrittäjäidentiteettiäsi, niitä arvoja joiden pohjalle yrityksesi rakennat. Olet matkalla kohti yrityksesi ydintä, liikeideaa – kenelle, mitä ja miten palvelujasi tuotat? Kun liikeidea alkaa kirkastua, on aika lähteä tekemään liiketoimintasuunnitelmaa.

Tallenna Tallenna Tallenna Tallenna

Muista hakea starttirahaa ennen yrityksen perustamista

Starttiraha on tarkoitettu helpottamaan alkavan yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan käynnistämisen alkuvaiheessa. Starttirahan hakemista varten tarvitset liiketoimintasuunnitelman sekä kannattavuus- ja rahoituslaskelmat. Niiden tekemiseen saat apua meiltä, varaa aika maksuttomaan yritysneuvontaan. Starttiraha on yrittäjän henkilökohtainen tuki, joka myönnetään kuudeksi (6) kuukaudeksi yritystoiminnan alussa. Starttirahaan on mahdollista saada jatkoa, jonka pituus on enintään kuusi kuukautta. Jatkoa starttirahalle haetaan viimeistään kuukausi ennen ensimmäisen starttirahakauden päättymistä. Tutustu TE-toimiston esitteeseen tuen myöntämisen edellytyksistä ja hakemisesta.

Lataa tästä Starttirahan hakuun tarvittavat liitteet:

Ota hyöty irti Starttiplus 2.0 -palvelusta

Kun olet aloittanut yritystoiminnan ja saanut starttirahaa, muistahan hyödyntää maksuttoman starttiplus -palvelun, johon voit hakeutua TE-toimiston kautta. Startti Plus on Uudenmaan TE-toimiston tarjoama maksuton asiantuntijapalvelu asiakkailleen, jotka ovat saaneet starttirahaa. Palvelussa saat sparrausta myyntisi tehostamiseen ja tukea markkinointitaidoillesi sekä kirjallisen suunnitelman liiketoimintasi kehittämiseen. Lisäksi voit saada tarpeesi mukaan jopa neljä jatkotapaamista myynti- ja markkinointiosaamisesi syventämiseksi.

Palvelua tuottavat TE-toimiston sopimuskumppanit, joista voit valita mieleisesi. Tarkemmat tiedot Startti Plus 2.0 -palveluun hakeutumisesta saat Uudenmaan TE-toimistosta.

Lataa TE-toimiston Startti Plus 2.0 esite tästä >

Kevytyrittäjyys tarkoittaa useimmiten elinkeinotoimintaa, jota tehdään jonkin laskutuspalvelun kautta. Henkilö voi toimia ilman omaa Y-tunnusta tai Y-tunnuksella laskutuspalvelun kautta. On tärkeää tiedostaa, että lainsäädäntö ei tunne kevytyrittäjyyttä. TE-toimisto saattaa tehdä päätöksen yritystoiminnan sivutoimisuudesta, jolloin yrittäjällä on mahdollisuus hakea soviteltua työttömyysetuutta. Yrittäjän eläkevakuutus maksetaan mikäli työtulot ylittävät 7 958,99 € (vuoden 2020 aikana).

Laskutuspalveluiden hinnat vaihtelevat eri toimijoilla. Opas kevytyrittäjyyteen

Viimeistään nyt on aika sopia tapaaminen yritysneuvojan kanssa

Autamme liiketoimintasuunnitelman teossa ja liikeidean täsmentämisessä. Samalla selkenevät myös vakuutusasiat, rahoitustarpeet ja -keinot, kirjanpidon koukerot ja vaikka niiden verkkosivujen tekijä. Älä jää kysymystesi kanssa yksin, yrittäjä tarvitsee sparraajaa yrittäjyyden kaikissa vaiheissa. Jo heti alkumetreillä. Olemme täällä sinua varten. Palvelumme on henkilökohtaista, luottamuksellista ja maksutonta kaikille Hangon, Inkoon, Lohjan, Siuntion ja Raaseporin asukkaille tai alueelle yritystä perustavalle. Tustustu Alkavan yrittäjän perustamisoppaaseen, lataa verkko-opas käyttöösi tai tule noutamaan opas meiltä. Varataan samalla tapaaminen, autamme sinua toteuttamaan unelmasi.

Terja Patama
Terja Patama
Uusyritysneuvonta, Startti Plus
Martina Sundqvist
Martina Sundqvist
Uusyritysneuvonta, Startti Plus
Satu Österberg
Satu Österberg
Uusyritysneuvonta, Startti Plus

Tutustu myös näihin linkkeihin:

Yritys-Suomi -sivustolta saat valtavan määrän käytännön tietoa yrityksen perustamisesta ja sivustolla voit tehdä myös liiketoimintasuunnitelman laskelmineen.
Alkavan yrittäjän perustamisopas 2020 kuuluu jokaisen yritystoimintaa suunnittelevan lukulistalle.
Yritystulkki.fi on sivusto, josta löytyy paljon käytännön tietoa yrittäjille. Alkuun ota talteen perustajan muistilista.
TE-toimiston sivuilla on paljon tietoa alkavalle yrittäjälle.
Finnvera auttaa rahoituksessa ja takauksissa.

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä (YTJ)on PRH:n ja Verohallinnon yhteinen palvelu, jossa voit ilmoittaa tiedot yhdellä ilmoituksella molemmille viranomaisille. Ilmoittamasi tiedot välittyvät PRH:n kaupparekisteriin ja säätiörekisteriin sekä Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on paikka, jonne yrityksen perustamisilmoitus tehdään.
Verohallinto auttaa jo yrityksen perustamisvaiheessa, ja sivuilta löytyy paljon tietoa.

Ely-keskus myöntää yrityksille kehittämisavustusta ja auttaa mm. kansainvälistymisessä.
Business Finland (entinen Tekes) tarjoaa kansainvälistymis- ja innovaatiorahoituspalveluja.
ProAgria tarjoaa monipuolisia kehittämispalveluja yrityksille.